Als sociaal zekerheidsrecht advocaat sta je vaak oog in oog met complexe situaties. Denk aan problemen met een WIA-uitkering, Ziektewet of Werkloosheidswet. Wij weten dat stress rond UWV-beslissingen, arbeidsongeschiktheid en bezwaarprocedures flink wat slapeloze nachten kan bezorgen.
Het sociaal zekerheidsrecht is breed en raakt aan alles wat met uitkeringen, sociale voorzieningen en re-integratie te maken heeft. Of je nu in de knel komt tijdens een ziekteperiode of hulp zoekt bij discussies over loon en verplichtingen, wij zijn als sociaal zekerheidsrecht advocaat bekend met elke valkuil en oplossing.
Bij ILM Advocaten lees je, dankzij onze expertise en Google reviews rondom sociaal zekerheidsrecht advocaat, hoe wij mensen zoals jij écht verder helpen. Ontdek direct hoe wij jou met scherpe analyse verder brengen.
Sociaal zekerheidsrecht advocaat in Nederland
Wanneer je te maken krijgt met problemen rondom sociale zekerheid, sta je er niet alleen voor. Wij van ILM Advocaten zijn gespecialiseerd op het gebied van sociaal zekerheidsrecht en treden op als jouw advocaat in procedures tegen instanties als het UWV, de Sociale Verzekeringsbank en gemeenten. Wij begrijpen dat het recht op een uitkering, WIA-zaken, Ziektewet, Wajong, bijstand of bezwaar tegen een beslissing van het SVB geen dagelijkse kost is. Dankzij onze ruime ervaring staan wij sterk in het bijstaan van cliënten die geconfronteerd worden met complexe regelgeving, herbeoordelingen of terugvorderingen.
Wat betekent sociaal zekerheidsrecht advocaat?
Sociaal zekerheidsrecht omvat alle wettelijke regelingen over sociale voorzieningen en sociale verzekeringen. Als sociaal zekerheidsrecht advocaat zijn wij dagelijks bezig met complexe kwesties rond de Algemene Ouderdomswet, Participatiewet, arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (WAO/WIA), Ziektewetclaims, AOW-aanvragen, Toeslagenwet, WW en bijstandsvraagstukken. Wij zetten onze expertise in om jouw rechten te beschermen wanneer bijvoorbeeld uitkeringen worden stopgezet, aanvragen worden geweigerd of een herziening of terugvordering plaatsvindt.
- Aanvragen en opschorten van uitkeringen: Zoals WW, WIA, Wajong, Ziektewet of bijstand. Wij zorgen dat jouw aanvraag volledig en juridisch correct gebeurt zodat je niet vastloopt op formele eisen.
- Bezwaar- en beroepsprocedures: Wanneer een overheidsinstantie jouw uitkering afwijst of intrekt, begeleiden wij jou bij een bezwaarprocedure bij het UWV of de gemeente en eventueel in hoger beroep bij de rechtbank of Centrale Raad van Beroep.
- Herbeoordelingen en keuringen: Wij staan aan je zijde bij medische herkeuringen door verzekeringsartsen en zorgen dat jouw belang vooropstaat zodat er geen onterechte stopzetting of verlaging van je uitkering plaatsvindt.
- Terugvorderingen en boetes: Overheidsinstanties eisen soms geld terug of leggen boetes op doordat je te veel zou hebben ontvangen. Wij beoordelen jouw zaak kritisch en gaan zonodig met juridische middelen tegen de terugvordering in.

Contact opnemen
Hoe werkt het proces met een sociaal zekerheidsrecht advocaat?
Bij problemen met sociale zekerheid neem je contact op. Je krijgt snel advies via telefoon, e-mail of WhatsApp. Daarna beoordelen wij het dossier en geven we een plan van aanpak. Wij zorgen voor de juridische onderbouwing van jouw bezwaar, bijstand of beroep. Dit proces kent verschillende stappen:
- Dossieranalyse: Wij vragen jouw complete dossier op bij de uitkeringsinstantie en checken de beslissingen en rapportages.
- Advies: Objectieve inschatting van kansen en risico’s.
- Bezwaar of beroep indienen: We stellen een onderbouwd bezwaarschrift op en voeren correspondentie met onder andere het UWV, gemeente of SVB.
- Zitting bij de rechtbank of Centrale Raad van Beroep: Indien nodig vertegenwoordigen wij jou bij de bestuursrechter tot en met het hoogste rechtsorgaan in sociaal zekerheidsrecht, de Centrale Raad van Beroep.
Belangrijkste types zaken binnen sociaal zekerheidsrecht
Wij behandelen een breed spectrum aan sociaal zekerheidszaken. Dit zijn de meest voorkomende situaties waarin je onze expertise als sociaal zekerheidsrecht advocaat goed kunt gebruiken:
- WW-uitkeringen: Problemen bij het aanvragen van een werkloosheidsuitkering of bij een afwijzing/toekenning door het UWV.
- WIA, WAO, Ziektewet of Wajong: Begeleiding bij aanvragen, herkeuringen, intrekkingen en geschillen over hoogte of duur van uitkeringen.
- Participatiewet en bijstand: Strijd over bijstandsrechten, vermogenstoetsen of verwijtbare gedragingen met boetes van de gemeente.
- Subsidieregelingen en Toeslagenwet: Discussies bij kinderbijslag, zorgtoeslagen of kindgebonden budget (o.a. SVB-procedures).
Experts, instanties en relevante processen binnen het sociaal zekerheidsrecht
Het sociaal zekerheidsrecht vindt zijn grondslag in nationale wetgeving zoals de Algemene wet bestuursrecht, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en de Ziektewet. Belangrijke entiteiten zijn onder meer:
- UWV: Uitvoeringsinstantie voor de sociale verzekeringen zoals WW, WIA en Ziektewet.
- Sociale Verzekeringsbank: Toeslagenwet, AOW, kinderbijslag en overige sociale zekerheid.
- Centrale Raad van Beroep: Hoogste rechter op het gebied van sociaal zekerheidsrecht.
- Gemeenten: Behandelen bijstandsaanvragen en handhaving rondom uitkeringen op grond van de Participatiewet.
- Verzekeringsarts en arbeidsdeskundige: Spelen een hoofdrol bij medische (her)keuringen, rapportages en toekenning binnen onder andere WIA of Ziektewet.
Beoordeling en medisch deskundigen
Cruciaal in procedures rondom arbeidsongeschiktheid is de beoordelingsmethodiek die het UWV en de medische beoordelingsrichtlijnen hanteren. Jouw medisch dossier, functionele mogelijkhedenlijst (FML) en deskundigenrapporten vormen de kern in deze rechtsgang. Wij sparren indien nodig met onafhankelijke medisch deskundigen zoals professor dr. Paul Mulder of dr. Charlotte van der Wal, zodat er een sterke medische onderbouwing tegenover medische rapportages van het UWV staat.
Wanneer schakel je ILM Advocaten in?
Je kiest voor ILM Advocaten als sociaal zekerheidsrecht advocaat wanneer er een geschil is over de uitbetaling, toekenning, afwijzing of (her)beoordeling van een uitkering of sociale voorziening door bijvoorbeeld het UWV, gemeenten of de SVB. Wij zijn actief voor cliënten door het hele land en hebben ervaring met bestuursrechtelijke procedures van Rotterdam tot Amsterdam en van Ridderkerk tot Dordrecht. Of je nu ondernemer bent die net buiten de vangnetregelingen valt of werknemer die ten onrechte tegen een keuring aanloopt: samen behalen we resultaat.
Wil jij meer weten hoe een sociaal zekerheidsrecht advocaat van ILM Advocaten jouw belangen kan verdedigen of direct jouw juridische situatie bespreken? Je neemt eenvoudig contact met ons op voor sociaal zekerheidsrecht advies, belt of WhatsAppt naar 085 9026700 of mailt info@ilmadvocaten.nl.
Meest gestelde vragen
Wat doet een Sociaal zekerheidsrecht advocaat bij ILM Advocaten?
Wij helpen jou als Sociaal zekerheidsrecht advocaat van ILM Advocaten met complexe kwesties rond uitkeringen zoals WIA, Ziektewet en WW. Onze advocaten staan voor je klaar bij bezwaar en beroep tegen UWV-besluiten en adviseren over rechten en plichten volgens het nationale en Europese recht.
Ook begeleiden wij cliënten vanuit heel Nederland bij medische beoordelingen, begeleiding tijdens hoorzittingen en onderhandelingen met instanties als het CBR of sociaal-medische diensten. Zo zorgen wij dat jouw sociale zekerheidspositie optimaal wordt verdedigd, met actuele kennis van wetgeving zoals de Participatiewet en relevante jurisprudentie.
Wanneer schakel je een sociaal zekerheidsrecht advocaat in?
Je schakelt een sociaal zekerheidsrecht advocaat in als je problemen hebt met je uitkering, wordt afgewezen door het UWV of twijfelt aan de rechtmatigheid van een beslissing omtrent Ziektewet, Wmo of WIA. Ook bij een herbeoordeling of sanctie kun je direct juridisch advies krijgen.
Sommige situaties vragen directe actie, bijvoorbeeld bij terugvorderingen, boetes of complexe medische vraagstukken waarbij expertise rondom protocollen en verzekeringsgeneeskunde vereist is. Wij bieden begeleiding van bezwaar tot aan de hoogste rechterlijke instanties en staan altijd direct aan je zijde.
Welke kosten zijn verbonden aan juridische hulp bij sociaal zekerheidsrecht?
De kosten voor een sociaal zekerheidsrecht advocaat bij ILM Advocaten kunnen sterk variëren. In veel gevallen is gesubsidieerde rechtsbijstand of toevoeging mogelijk, waardoor je slechts een beperkte eigen bijdrage betaalt. Wij geven vooraf duidelijkheid over de kosten en opties rond no cure no pay en rechtsbijstandverzekering.
Informeer gerust naar de mogelijkheden tijdens ons gratis intakegesprek, zodat je zonder financiële verrassingen weet waar je aan toe bent en volledig kunt focussen op het terugkrijgen of behouden van jouw uitkering.
Wat zijn veel voorkomende problemen waarvoor je een sociaal zekerheidsrecht advocaat nodig hebt?
Veelvoorkomende problemen zijn een stopzetting of afwijzing van een WW, Ziektewet of WIA-uitkering, geschillen bij loonsancties, medische herbeoordelingen en terugvorderingen. Wij zien ook vaak problemen met het CBR, gemeentelijke instanties of het CAK in de Wmo.
Ook complexe medische dossiers, bezwaar tegen arbeidsongeschiktheidspercentage en onduidelijkheid over rechten bij zwangerschap of arbeidsongeschiktheid worden dagelijks aan ons voorgelegd. Leg je zaak bij ons neer en wij zorgen dat jouw rechten niet verloren gaan.
Waarom kiezen voor ILM Advocaten als jouw sociaal zekerheidsrecht specialist?
ILM Advocaten werkt met specialisten die jarenlang ervaring hebben, samen met expertorganisaties als Raad voor Rechtsbijstand en kennisbanken als de Kennisbank Sociaal Zekerheidsrecht. Onze aanpak is praktisch, helder én persoonlijk, zodat jij meteen weet waar je aan toe bent.
Wij behandelen zaken landelijk, communiceren duidelijk en zetten juridische toptechnologieën in voor optimaal dossierbeheer en dossieropbouw. Bel ons vandaag nog als je direct helderheid wilt in jouw affaire rondom sociale zekerheid!