Zit je met een huurhuis waar de kranen lekken of waar de verwarming het laat afweten? Dan heb je als huurder recht op actie. Bij een huurgeschil over achterstallig onderhoud kan het knap lastig zijn om je verhuurder tot reparaties te bewegen. Maar geen zorgen, je staat niet machteloos.
Eerst en vooral, communiceer. Stuur een heldere brief of e-mail waarin je de gebreken oplijst en vraag om een oplossing. Houd hierbij een vriendelijke toon aan, maar wees ook vastberaden. Leg een deadline vast voor wanneer het onderhoud zou moeten gebeuren. Dit kan vaak al de eerste stap zijn naar een opgelost probleem.
Lukt het niet om samen tot een oplossing te komen, dan kan juridische bijstand je volgende zet zijn. Ons advocatenkantoor helpt je graag met het beoordelen van de situatie en het opstellen van een plan van aanpak. Of het nu gaat om het inschakelen van een huurcommissie of het starten van een gerechtelijke procedure, we staan aan je zijde om te zorgen dat je huis weer snel een thuis wordt.
Identificeer het achterstallig onderhoud
Als je als huurder problemen ondervindt met achterstallig onderhoud, is het belangrijk om eerst nauwkeurig vast te stellen om welk soort onderhoud het gaat. Denk bij reparaties aan essentiële voorzieningen zoals de verwarming, het dak of sanitaire voorzieningen.
- Buitenonderhoud: Dit betreft onderhoud aan de buitenkant van het pand, zoals schilderwerk, dakreparaties en gevelonderhoud.
- Binnenonderhoud: Denk hierbij aan het herstellen van lekkages, schimmelsanering en het vervangen van kapotte ramen of deuren.
- Installatieonderhoud: Onderhoud aan cv-ketels, ventilatiesystemen en elektrische installaties valt hieronder.
- Gebreken aan voorzieningen: Denk aan problemen met de lift, intercomsystemen of sloten.

Contact opnemen
Communiceer met de verhuurder
Een eerste stap is altijd het informeren van je verhuurder over de gebreken. Doe dit schriftelijk en geef de verhuurder een redelijke termijn om het probleem op te lossen.
Ken je rechten en plichten
Het is cruciaal dat je weet wat jouw rechten zijn als huurder en wat de plichten van de verhuurder zijn. Huurwetgeving beschermt huurders, maar je dient zelf ook redelijk te handelen.
- Reparatieverzoeken: Je hebt het recht de verhuurder te verzoeken gebreken te herstellen.
- Huurverlaging: In bepaalde gevallen kun je aanspraak maken op tijdelijke huurverlaging tot de gebreken zijn opgelost.
- Geschillencommissie: Bij blijvend onenigheid kun je een geschil aanhangig maken bij de Huurcommissie of kantonrechter, afhankelijk van de huurprijs.
- Zelf repareren: Slechts in uitzonderlijke gevallen heb je het recht gebreken zelf te verhelpen en de kosten te verhalen.
Beweislast verzamelen
Documenteer de staat van het onderhoud grondig. Maak foto’s van gebreken, bewaar correspondentie en noteer de impact van het gebrek op jouw woonplezier.
Schakel juridische hulp in
Als gesprekken en overleg met de verhuurder niet tot een oplossing leiden, kan juridische bijstand noodzakelijk zijn. ILM Advocaten heeft expertise in huurgeschillen en kan je ondersteunen in het proces. Zo kunnen wij je helpen met het opstellen van de juiste communicatie en strategie, tot het voeren van een eventuele procedure.
Zoek professionele begeleiding bij ILM Advocaten
Komen jullie er samen niet uit, dan staan wij klaar om het juridische proces in gang te zetten en jouw belangen te behartigen. Neem contact met ons op via onze contactpagina voor hulp bij jouw huurgeschil over achterstallig onderhoud.
Overweeg alternatieve geschillenoplossing
Er zijn mogelijkheden om buiten de rechtbank om geschillen te beslechten, zoals mediation. Dit kan minder tijdrovend en kostbaar zijn en tot een minnelijke schikking leiden.
Nogmaals, bij ILM Advocaten begrijpen we hoe frustrerend huurgeschillen over achterstallig onderhoud kunnen zijn. Wij streven ernaar je op de best mogelijke manier te begeleiden op weg naar een oplossing.
Meest gestelde vragen
Wat kun je doen als je verhuurder het onderhoud aan je woning verwaarloost?
Als je merkt dat je verhuurder niet opkomt voor het nodige onderhoud in je woning, kan je in eerste instantie een verzoek doen voor reparaties. Dit doe je schriftelijk en geef je verhuurder een redelijke termijn om de gebreken aan te pakken. Wanneer er geen reactie komt of het onderhoud blijft uit, kun je overwegen om een huurrecht jurist in te schakelen van ILM Advocaten om je te adviseren over de volgende stappen, zoals bijvoorbeeld huurprijsvermindering of het starten van een procedure.
Hoe kan ILM Advocaten helpen bij een huurgeschil over achterstallig onderhoud?
Bij ILM Advocaten begrijpen we hoe frustrerend onopgelost achterstallig onderhoud kan zijn en de impact die het kan hebben op jouw woongenot. Wij kunnen je helpen bij het opstellen van een sommatiebrief en, indien nodig, we kunnen namens jou optreden in een gerechtelijke procedure om het onderhoud af te dwingen of een compensatie te verkrijgen. Daarnaast kan ILM Advocaten ondersteuning bieden bij huurrecht mediation, om een oplossing te vinden zonder tussenkomst van de rechter.
Wat zijn je rechten als huurder bij achterstallig onderhoud?
Als huurder heb je het recht op een goed onderhouden woning. Wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud dat de verhuurder moet verhelpen en dit gebeurt niet, kan je verschillende acties ondernemen. Zo kun je een klacht indienen bij de Huurcommissie of de zaak voor de kantonrechter brengen voor bijvoorbeeld een huurverlaging tot het onderhoud is uitgevoerd. Voor juridische bijstand bij deze procedures, kun je een beroep doen op de expertise van ILM Advocaten, jouw huurachterstand advocaat in Rotterdam.