Heb je een huurovereenkomst en loop je tegen problemen aan met de teruggave van je borg? Stress niet langer, wij hebben de expertise om je door deze vervelende situatie heen te leiden. Met het juiste advies kan een geschil omtrent de huurborg snel en effectief worden opgelost.
Bij onenigheid over de borg is communicatie met de verhuurder essentieel. Aan de hand van de huurovereenkomst kun je nagaan welke voorwaarden zijn afgesproken over de borgsom. Is er sprake van onterechte inhoudingen of onduidelijkheid? Wij helpen je graag met het opstellen van een steekhoudende correspondentie richting de verhuurder, gebaseerd op jouw rechten als huurder.
Mocht de dialoog niet tot een oplossing leiden, dan staan wij als juridische partner klaar om je te vertegenwoordigen in verdere stappen. Dit kan variëren van bemiddeling en huurcommissie tot aan een procedure bij de kantonrechter. Het is cruciaal om tijdig actie te ondernemen om je recht op de borg succesvol te claimen. Vertrouw op onze juridische kennis om je bij te staan bij geschillen over de borg bij huur.
Definitie van borg bij huurovereenkomsten
Bij het huren van een woning of bedrijfspand wordt vaak een borg som gevraagd als zekerheid voor de verhuurder. Deze borg dient als dekking voor eventuele schade of onbetaalde huur aan het einde van de huurovereenkomst. Wanneer je als huurder jouw verplichtingen nakomt, ontvang je de borg aan het einde van de huurperiode terug. Echter, wanneer er geschillen ontstaan over de terugbetaling van de borg, is het belangrijk te weten welke stappen je kunt ondernemen.
Het proces bij borggeschillen
Het proces bij geschillen over de borg begint met een inspectie bij het einde van de huurperiode. Hierbij wordt gecontroleerd of er schade is die verrekend moet worden met de borg. Is dit het geval, dan dient de verhuurder dit te onderbouwen. Ga je niet akkoord met de inhoudingen, dan kun je bezwaar maken en eventueel een onafhankelijke partij inschakelen voor een contra-expertise.
Stappenplan bij onenigheid over de borg
- Bezwaar maken: Uit onvrede met de inhouding op je borg kun je formeel bezwaar maken bij de verhuurder.
- Communicatie vastleggen: Zorg ervoor dat alle communicatie met betrekking tot het bezwaar schriftelijk wordt vastgelegd.
- Contrarapport aanvragen: Overweeg een onafhankelijk expert in te schakelen die een eigen rapport over de staat van de woning kan opstellen.
- Juridische bijstand: Zoek juridische bijstand als je er samen met de verhuurder niet uitkomt. ILM Advocaten kan helpen bij het vinden van een oplossing.
- Gang naar de rechter: Als laatste stap kun je de zaak voorleggen aan de rechter. De borgkwestie wordt dan door de rechter beoordeeld.
Bemiddeling en juridische bijstand
Bij ILM Advocaten geloven we in de kracht van bemiddeling om tot een oplossing te komen bij borggeschillen. Hierbij onderhandelen we met de verhuurder om een eerlijk compromis te bereiken. Mocht dat niet slagen, dan staan we je bij in het juridische proces om je rechten te verdedigen. Mocht je juridische bijstand nodig hebben, aarzel dan niet om via deze link een afspraak te maken.
Types borg en aandachtspunten
- Waarborgsom: Een veel voorkomende vorm van borg is een bedrag dat gelijkstaat aan één of meerdere maanden huur.
- Bankgarantie: Soms kiezen huurders ervoor een bankgarantie af te geven in plaats van een directe waarborgsom.
- Afspraken vastleggen: Zorg dat de voorwaarden voor het inhouden van de borg duidelijk zijn vastgelegd in de huurovereenkomst.
- Inspectierapport: Bij aanvang en einde van de huurperiode is een inspectierapport cruciaal om eventuele geschillen te voorkomen.

Contact opnemen
Preventieve maatregelen voor borggeschillen
Het is raadzaam om bij aanvang van de huurperiode gedetailleerde foto’s te maken van de staat van het gehuurde. Zo heb je bewijsmateriaal indien er later onenigheid ontstaat over schades. Zorg ook dat je een duidelijke omschrijving van de staat van de woning hebt bij sleuteloverdracht, vastgelegd in het huurcontract of een aparte bijlage.
Succesvolle afronding van een borggeschil
Elk borggeschil is uniek en vereist een specifieke aanpak. Met de juiste stappen, zoals hierboven beschreven, verhoog je de kans op een succesvolle terugvordering van je borg. Voor professionele ondersteuning in dit proces biedt ILM Advocaten je de expertise en ervaring die nodig is om je belangen optimaal te behartigen.
Meest gestelde vragen
Wat kan ik doen als mijn verhuurder de borg niet terugbetaalt?
Als je verhuurder jouw borg na het beëindigen van de huurovereenkomst niet terugbetaalt, is het zaak om eerst te achterhalen wat de reden hiervan is. Misschien zijn er herstelwerkzaamheden nodig aan de woning, waarvan kosten worden ingehouden. Indien je het hier niet mee eens bent, kun je een gedetailleerde specificatie van de kosten eisen. Is er sprake van onterechte inhoudingen of krijg je geen reactie? Dan kun je een aangetekende brief sturen als formele sommatie en eventueel daarna juridische stappen ondernemen, zoals het inschakelen van een huurrecht advocaat in Rotterdam.
Hoe kan ik bewijzen dat ik recht heb op teruggave van de borg?
Voorbereiding is het halve werk: zorg dat je bij aanvang en einde van de huurperiode een gedetailleerde inspectie uitvoert en vastlegt, inclusief foto’s en een ondertekend inspectierapport. Dit vormt het bewijs van de staat van het gehuurde bij aanvang en vertrek. Hiermee kun je aantonen dat je de woning in goede staat hebt achtergelaten en recht hebt op teruggave van de borg. Schakel bij onenigheid een expert of een huurrecht jurist in Rotterdam in voor begeleiding in dit proces.
Welke stappen kan ik ondernemen als mijn verhuurder de waarborgsom onrechtmatig inhoudt?
Bij een geschil met je verhuurder over onrechtmatige inhouding van de waarborgsom, begin je met het sturen van een debat en een verzoek tot terugbetaling. Hierbij vermeld je waarom je meent dat inhouding onterecht is, eventueel ondersteund door bewijsmateriaal. Helpt dit niet? Dan kan mediation een optie zijn om tot een minnelijke schikking te komen. Mocht dit niet het gewenste resultaat opleveren, schroom dan niet om juridische stappen te overwegen. Voor advies of bijstand in deze kwestie, kun je terecht bij ILM Advocaten, die je kan ondersteunen in een procedure om je waarborgsom terug te krijgen.